Mijn broertje of zusje moet naar het kinderziekenhuis

Gaat je broer(tje) of zus(je) naar het ziekenhuis? Dan is het goed om te weten dat wij zo goed mogelijk voor hem of haar gaan zorgen.

Hoe lang blijven?

Hoe lang iemand in het ziekenhuis moet blijven ligt eraan waarvoor de opname nodig is. Soms gaat het alleen om een onderzoek of iets kleins, dan is je broer(tje) of zus(je) zo weer terug maar het kan ook wat langer duren, bijvoorbeeld na een operatie. Duurt het langer dan een dag, dan mag je op bezoek komen.

Op bezoek komen

Vind je het spannend om op bezoek te komen? Misschien kan je vader of moeder al vertellen hoe de kamer eruitziet of een foto laten zien. Jullie kunnen bijvoorbeeld ook (video)bellen. Dan ben je toch even dichtbij elkaar. Woon je ver weg? Dan kun je ook samen met je ouders in het Ronald McDonald Huis slapen, dat in de buurt ligt van het MosaKids Kinderziekenhuis.

Van alles te doen

Om te zorgen dat je broer(tje) of zus(je) zich niet hoeft te vervelen is er van alles te doen. Maar dat geldt ook voor jou als je op bezoek bent. Zo is er een speelkamer waar je (interactieve) spelletjes kunt spelen of naar de vissen kunt kijken in het aquarium. Er is een buiten speeltuin en er zijn activiteiten van verschillende stichtingen zoals Bert Buis KinderTV, CliniClowns, Stichting de Regenboogboom en Stichting Tekenen voor Kinderen. Ook kan je broer(tje) of zus(je) naar school in het ziekenhuis of les krijgen op de kamer.

Wil je erover praten?

Natuurlijk maak jij je net zoveel zorgen om je broertje of zusje als je ouders. Als je vragen hebt, of je maakt je ergens zorgen over, praat er dan over met je ouders. Is je broer of zus langere tijd ziek, dan word jij ook wel een Brus genoemd. Een Brus is een broer of zus van een kind met een beperking of (langdurige) ziekte. Brussen lopen tegen andere dingen aan dan ‘gewone’ broertjes en zusjes. Je kunt niet samen spelen en je ouders maken zich heel vaak zorgen. Vaak zet je je eigen zorgen opzij. Dat is lastig en voelt soms ook oneerlijk. Het is heel belangrijk dat jij daar met iemand over praat. Iedereen mag er zijn en ook jouw gevoelens en uitdagingen zijn belangrijk. Wil je eens met iemand praten? Kijk dan eens op de website van het Brussenboek.

Broers en zussen
Sluit de enquête