Maak kennis met Moos, Tuur en Glimmer

Ken je Tuur, Glimmer en Moos al? Zij zijn te vinden in het MosaKids Kinderziekenhuis. Tuur is de slimste schildpad van de wereld. Omdat hij zo slim is, kan hij iedereen heel goed uitleggen wat er gaat gebeuren tijdens een behandeling. Soms, als artsen het niet meer weten, komen zij stiekem bij Tuur om advies te vragen. 

Glimmer de kwal schijnt met haar mooie lichtje, zodat niemand zich alleen voelt. Eigenlijk doet ze dat voor iedereen, maar vooral voor kinderen die een beetje bang zijn in het donker. Zij houdt iedereen gezelschap en deelt overal knuffels uit. 

Die dappere Moos. Stoer, maar met een heel groot hart. Hij voelt zich als een vis in het water bij de kinderen. Hij bouwt allemaal toffe dingen waar kinderen mee kunnen spelen. Hij maakt iedereen aan het lachen en hij speelt ook nog eens leuke spelletjes. Bij een spannende behandeling geeft hij de kinderen extra moed. Daar is hij heel goed in.

Tuur, Glimmer en Moos werken niet zomaar in het ziekenhuis. Hoe zij hier zijn gekomen is best een bijzonder verhaal. Ben jij al nieuwsgierig? Lees dan snel verder om te ontdekken hoe dit bijzondere drietal samenkwam.

De bijzondere avonturen van Moos, Tuur en Glimmer: een verhaal over onderwatervriendschap en moed

Tuur, de slimste schildpad ooit

Lang, lang, lang geleden, toen in Maastricht nog een tropische zee was, lag op een strand een gezellig groepje eitjes. Eén voor één barstten ze uit. Maar een apart, blauw eitje nog niet. Pas als allerlaatste barstte het open. Een klein schildpadje piepte voorzichtig door een barstje en zag zijn broertjes en zusjes vrolijk naar de zee rennen. “Brrrr, koud!”, dacht hij. Maar ook meeuwen en roofvogels stonden op het strand om de schildpadjes te vangen. Hij rende zo snel als hij kon met zijn onhandige pootjes en kroop in een tas vol interessante boeken. Een grote hand viste hem eruit. “Zal ik jou maar even naar de zee brengen?”, zei een stem. Maar het schildpadje kroop gauw in de mouw van zijn nieuwe vriend. Die nieuwe vriend, dat was Meneer Dokter. Nou, als je dan toch blijft, noem ik je Tuur!”. Al snel werden Tuur en Meneer Dokter beste vrienden. Meneer Dokter nam Tuur overal mee naartoe op reis. In Maastricht werkte hij aan een groot boek; het Meesterwerk. Hierin verzamelde hij alle kennis om kinderen beter te maken. Tuur wilde alles leren en lette altijd goed op. Zo werd hij de slimste schildpad ooit.

Tuur
Moos

"Hup met die vinnen, aan de slag! Er moet hier een koraalrif worden gebouwd!”. Moos zucht. Hij wil helemaal geen saai koraalrif bouwen, maar grotten en tunnels en schuilplaatsen en zandkastelen om in te spelen. ’s Avonds, als het saaie werk gedaan is, gaat Moos verder met zijn eigen bouwsels: bouwwerken vol fantasie en gekke vormen, onderwaterpaleizen en gekke vlotten van koraal. Stilletjes, zodat hij de anderen niet wakker maakt. Zij vinden het maar niks, dat gespeel en geniksnut.

Elke avond zit hij bovenop zijn zelfgebouwde koraalvlot en staart in de verte naar een lichtgevend puntje dat hem gezelschap houdt in de nacht. Gelukkig maar, want eigenlijk vindt Moos het donker een beetje eng. Hij noemt het puntje een glimmertje. Hij vertelt er hele verhalen tegen en deelt al zijn bouwplannen en ideeën. Het glimmertje fonkelt zachtjes in de duisternis en zegt nooit iets terug, want glimmertjes kunnen niet praten. Maar door het licht voelt Moos zich niet alleen.

Moos

 

Glimmer en de onderwaterkristallen

Glimmer kijkt nooit zo uit naar de nacht. Dat is namelijk het moment dat de kwallenfamilie op z’n best moet zijn en stralen, zodat de andere kwallenfamilies je goed kunnen zien. Maar Glimmer is maar klein, en “eenmaal klein, altijd klein”, zegt moeder Lumas altijd. “En kleine kwallen geven klein licht”. 

Glimmer wil dolgraag ook veel licht schijnen. Maar daarvoor moet je een grote kwal zijn óf een van de zeldzame onderwaterkristallen vinden. En dat is best gevaarlijk. Maar op een nacht sluipt ze stiekem weg en gaat op zoek naar een van de onderwaterkristallen, voorbij het koraalrif. Na een tijdje scheen een klein lichtje haar tegemoet. Eenmaal dichterbij reflecteerde het onderwaterkristal haar licht, waardoor het veel sterker was. “Zie je wel, ik geef wel licht!”. Glimmer was sindsdien niet meer bang en bezocht elke nacht de onderwaterkristallen.

Glimmer
Een spannende situatie 

Schildpadden worden ouder dan mensen, waardoor Tuur op een dag afscheid moest nemen van Meneer Dokter. Vlak van tevoren had Meneer Dokter hem het Meesterwerk toevertrouwd. “Nu is het aan jou, Tuur, om het werk voort te zetten”.

Tuur was verschrikkelijk verdrietig, nu was hij nog maar alleen. Radeloos dook hij het water in en zwom eropuit, en toen het donker begon te worden sloeg de paniek toe. “Oh! Het Meesterwerk! Ik moet de weg terugvinden”. 

Ondertussen was Glimmer weer naar de onderwaterkristallen gegaan. Haar broers en zussen van de kwallenfamilie, die op dat moment samen veel licht maakten, hadden lachend gezegd: “Ga jij maar iets anders doen, kleintje”. Dat maakte haar heel verdrietig. “Wacht maar”, dacht ze. Ze zag zichzelf alweer in de verte, in de reflectie van het kristal, en zwom dichterbij en dichterbij… totdat ze verstrikt raakte in het zeewier. Met alle macht probeerde ze zich te bevrijden, maar het wier was plakkerig en lang. 

Moos zag het allemaal gebeuren vanaf zijn koraalvlot. “Ik moet haar helpen!”, dacht hij. Als een speer dook hij door het water. Zonder om zich heen te kijken ging hij op weg naar de onderwaterkristallen. “Waar ben je?!”. Moos zag een klein lichtje, maar raakte ook verstrikt in het wier. 

“Hee! Wat gebeurt hier?!”. Tuur keek om zich heen en zag plots een kwal op zijn schild. “Dat is vreemd”, dacht hij. In zijn nachtelijke dwalingen had hij een hele hoop wier op zijn schild verzameld. Moos was gelukkig al in de buurt en deed met zijn grote vinnen het wier opzij zodat Glimmer kon ontsnappen. Toen iedereen besefte wat er was gebeurd, moesten ze heel erg lachen. Ze zaten allemaal onder het vieze wier. 

Naar het Maastricht UMC+

Nadat ze waren bekomen van de schrik, vertelde Tuur over het Meesterwerk van Meneer Dokter. Als het Meesterwerk af was, dan kon hij zieke kinderen beter maken. Dat was immers de droom van Meneer Dokter. “Ik weet de weg!”, zei Glimmer. “Ik wil ook mee!”, zei Moos. “Ik bouw graag gekke dingen voor kinderen!”. Ze besloten samen om terug naar Maastricht te gaan.

Glimmer was helemaal trots dat zij de weg kon verlichten. Moos keek ernaar uit om te zien waar Tuur dan werkte, waar al die kinderen waren om mee te spelen. Hij bedacht onderweg wel honderd dingen die hij voor ze kon bouwen om ze op te vrolijken. Glimmer kon niet stoppen met knuffels geven, zo blij was ze met haar nieuwe vrienden. En Tuur zwom tevreden voort, hij voelde zich meteen op zijn gemak, met het nieuwe gezelschap.

Waar zijn Tuur, Glimmer en Moos nu?

Wist je dat Tuur, Glimmer en Moos nog steeds te vinden zijn in het ziekenhuis? Zij vinden het heel leuk om kinderen te helpen. Tuur, de slimste schildpad van de wereld, heeft alles van Meneer Dokter geleerd. Omdat hij zo slim is, kan hij iedereen heel goed uitleggen wat er gaat gebeuren tijdens een behandeling. Soms, als artsen het niet meer weten, komen zij stiekem bij Tuur om advies te vragen. 

Dat Glimmer heel klein is, maakt bij het ziekenhuis helemaal niets uit. Vroeger keek ze helemaal niet zo uit naar de nacht, maar nu wel. Ze schijnt met haar mooie lichtje, zodat niemand zich alleen voelt. Eigenlijk doet ze dat voor iedereen, maar vooral voor kinderen die een beetje bang zijn in het donker. Zij houdt iedereen gezelschap en deelt overal knuffels uit. Niet alleen aan zieke kinderen, maar ook aan ouders, broers, zussen, opa’s en oma’s. Bij wie dan ook, Glimmer staat altijd klaar om te helpen.

Die dappere Moos. Stoer, maar met een heel groot hart. Hij voelt zich als een vis in het water bij de kinderen. Hij bouwt nog steeds allemaal toffe dingen waar kinderen mee kunnen spelen. Hij maakt iedereen aan het lachen en hij speelt ook nog eens leuke spelletjes. Bij een spannende behandeling geeft hij de kinderen extra moed. Daar is hij heel goed in.

Eigenlijk is dit niet meer alleen de droom van Meneer Dokter. Het is nu ook de droom van Tuur, Glimmer en Moos. En wat hebben ze een plezier samen! Ook al zijn ze heel verschillend, alle drie willen ze hetzelfde: dat zieke kinderen beter worden gemaakt en dat zij zich zo veel mogelijk op hun gemak voelen in het ziekenhuis.

Sluit de enquête