Een operatie: hoe we proberen om kinderen zonder angst in slaap te brengen

Brenda Kantering is kinderanesthesioloog in het MosaKids Kinderziekenhuis. Ze weet dat kinderen die een operatie krijgen bang kunnen zijn. Daar heeft ze haar eigen aanpak voor. Hier vertelt ze hoe een verhaal over haar hondje Happoo ervoor kan zorgen dat een kind rustig in slaap valt.

‘Sinds 2018 werk ik als anesthesioloog bij MUMC+. Zieke kinderen die bang de operatiekamer in komen, dat raakt mij echt. Ons team doet er alles aan om kinderen zonder angst in diepe slaap te brengen en de ervaring zo positief mogelijk te laten verlopen.

Brenda Anesthesie
Brenda met team

Iedereen in de OK houdt de oren dicht. Ik laat een foto zien van mijn hond.

Weet je wat mij gisteren is gebeurd? Ik was met mijn hond Happoo aan het wandelen in het bos. We speelden met het balletje. Dat vindt ze geweldig. Maar opeens was ik haar kwijt! Ik zocht haar overal en riep haar, Happoo, Happoo!

Voorzichtig doen we het slaapkapje om. De anesthesiemedewerker voegt slaapmiddel toe.

Toen vond ik haar. Ze snuffelde bij een hele grote boom. Zo een met een deurtje. Heb je dat al eens gezien? Ik klopte op het deurtje en ik was stomverbaasd: daar deed een kabouter de deur open! Het was zo zielig, de kabouter was jarig en helemaal alleen. Ik probeerde naar binnen te gaan, maar ik ben te groot dus het paste niet. Happoo is wel naar binnen gegaan. Samen hebben ze gezellig taart gegeten. De kabouter was zo blij!

De patiënt begint in slaap te vallen.
Timing is nu heel belangrijk, langzaam rond ik het verhaal af.


Na het eten van de taart waren ze wel heel erg moe. Ben jij ook zo moe? Dan gaan we nu samen slapen…

Het begint bij een goede voorbereiding. Ik neem samen met de ouders en het kind door wat er gaat gebeuren, zonder in te gaan op enge details natuurlijk. Het is belangrijk om niet alleen de patiënt, maar ook ouders gerust te stellen.

De operatiekamer kan overweldigend zijn, met alle artsen en apparaten. Wij doen zoveel mogelijk spelenderwijs; samen op de knopjes drukken en een leuk verhaaltje bij het in slaap brengen. Tijdens de operatie houden we het infuus, de beademing, de hartslag en het zuurstofgehalte in de gaten. Na de operatie ben ik erbij als het kind wakker wordt. Ik zorg dat dit goed verloopt, met voldoende pijnstilling. Het mentale welzijn van zieke kinderen vind ik erg belangrijk. Om hier iets in te kunnen betekenen heeft mij verliefd gemaakt op dit vak.’

Bed naar OK
Sluit de enquête