Kom je binnenkort naar het ziekenhuis voor een operatie?

Dan word je opgenomen op de kinderafdeling of kinderdagverpleging. Je krijgt een kamer, bed en kast waar je je spullen in kunt leggen. Ook krijg je een polsbandje met je naam en geboortedatum zodat ze precies weten wie je bent. 

Verder;
  • Word je gewogen en je lengte wordt gemeten
  • Je temperatuur wordt opgenomen
  • Je bloeddruk wordt gemeten
  • Er wordt verdovende zalf aangebracht als dit met jou is afgesproken
  • Je krijgt een operatie jasje aan

De verpleegkundige vult gegevens van jou in op een tablet en als er een seintje komt dat je naar de operatiekamer kunt gaan word je hier in je bed naartoe gebracht.
Je gaat eerst naar de Holding, dat is een soort wachtruimte waar ze je polsbandje controleren en enkele vragen zullen stellen.
Een van je ouders krijgt hier een speciaal pak aan en een muts op om zo met jou mee te kunnen gaan naar de operatiekamer.

kamer C2
In de operatiekamer

In de operatiekamer zie je veel verschillende mensen. De anesthesist die zorgt voor de narcose, de chirurg, verpleegkundigen etc. Je polsbandje wordt weer gecontroleerd en je krijgt een aantal stickers op je borst en zij geplakt om je hartslag in de gaten te houden. Je krijgt ook een meter om je vinger of teen en een bloeddrukband om je arm.
Er zijn twee manieren om je onder narcose te brengen zodat je niks van de operatie merkt;

  • Met een kapje (deze krijg je over je neus en mond en hierbij adem je het narcose middel in).
  • Met een infuus (hierdoor krijg je het narcose middel) en een kapje met zuurstof.

Je kunt bijvoorbeeld een tablet, telefoon, boek of knuffel meenemen als je dat fijn vindt en een van je ouders blijft bij je tot je onder narcose bent.

Als de operatie klaar is ga je eerst naar de Recovery (uitslaapkamer) en daar komen ook je ouders naar toe. Daarna ga je terug naar de kinderafdeling of kinderdagverpleging.

Informatie voor ouders

Sluit de enquête