Centrum voor Thuisbeademing

Het kan gebeuren dat je niet goed kunt ademen, maar niet in het ziekenhuis hoeft te liggen. Dan kan het Centrum voor Thuisbeademing je helpen. Hier werken verpleegkundigen en artsen die ervoor zorgen dat hulp bij ademen thuis goed geregeld wordt. In Nederland zijn er 4 van deze centra. Het centrum voor Thuisbeademing ligt ook in Maastricht. We werken met 2 kinderartsen en 2 verpleegkundigen.

 • We spreken over thuisbeademing als je buiten het kinderziekenhuis beademing krijgt. Bij beademen blaast een apparaat lucht naar de longen met een speciaal kapje. Daardoor kan je beter ademhalen. Dit is nodig als je zelf niet meer goed adem kunt halen.

 • Jouw dokter heeft gevraagd of de dokter en verpleegkundige van de thuisbeademing mee willen denken hoe we je het beste kunnen helpen met ademen. Om te weten hoe goed jij je ademhaling nog zelf kunt doen moeten we dit eerst controleren. Vaak kom je eerst op bezoek bij de dokter en de verpleegkundige op de poli in het kinderziekenhuis. Daar vragen we aan jou of aan je mama/papa hoe het met je gaat. Ook gaat de dokter naar je hart en longen luisteren. 

  Daarna willen we graag weten hoe je ademt als je slaapt. Dit onderzoeken we meestal thuis zodat je in je eigen bed kan slapen. De verpleegkundige komt naar jou thuis met een speciaal apparaat om te meten hoe goed jij ademt. Met dit apparaat meten wij met een plakkertje op je oor een aantal dingen die te maken hebben met ademen. Zo meten we het koolzuurgehalte, het zuurstofgehalte en je hartritme. Zo kunnen we zien of je ’s nachts goed ademt. We meten 2 nachten.

  Daarna komt de verpleegkundige weer bij je thuis om de meting samen met jou of je papa/mama te bespreken. Soms komt het voor dat je hiervoor naar het kinderziekenhuis moet komen. De verpleegkundige bespreekt samen met de dokter hoe goed jij ademt, waarna je weer op bezoek komt bij de dokter in het kinderziekenhuis. 

  Het kan zijn dat je nog goed zelf ademt. Dan hoeven we jou niet te helpen met het ademhalen. Meestal willen we je dan wel goed in de gaten blijven houden. Daarom komt de verpleegkundige na een aantal maanden weer bij jou thuis om opnieuw in de nacht te meten hoe goed jij ademt. 

 • Soms komt het voor dat je in je slaap niet goed ademt. Wij willen je dan graag helpen. Dit doen we door je in je slaap te helpen met het ademen door beademing te starten. Er bestaan een aantal manieren van beademing. Bij beademen blaas een apparaat lucht naar de longen met een speciaal kapje waardoor je beter kunt ademen. Daarnaast zorgt het ervoor dat het koolzuurgehalte beter wordt.

 • Om te beginnen met de beademing thuis moet je een paar nachten in het kinderziekenhuis slapen. Dit doen wij in het kinderziekenhuis van Maastricht op de intensive care voor kinderen. Je mama/papa mag met je meekomen. Mama of papa mag dan bij je blijven slapen. De verpleegkundige van de thuisbeademing die ook bij je thuis is geweest komt dan naar je toe met een apparaat dat jou gaat helpen. In het kinderziekenhuis gaan we er samen voor zorgen dat je went aan de beademing. De eerste dag gaat de verpleegkundige samen met jou kijken welk kapje het beste bij jou past. Dit kapje gaat over je neus of over je neus en je mond. Als we een goed kapje gevonden hebben gaat de verpleegkundige met je oefenen met het apparaat dat jou in de nacht gaat helpen met ademhalen. ‘S avonds ga jij voor de eerste keer slapen met het kapje. Om goed te kunnen zien of jij beter kunt adem halen nu krijg je weer dat plakkertje op je oor dat je thuis ook gehad hebt. Ook krijg je drie plakkers op je buik en eentje om je vinger of je teen. De volgende dag komt de verpleegkundige van de beademing weer bij je kijken en vraagt hoe je geslapen hebt. De verpleegkundige kijkt dan naar alles wat er gemeten is. 

  Als het nodig is passen we de beademing aan. Ook oefenen we overdag nog een keertje met het masker. Jij, mama en papa krijgen dan ook uitleg over het apparaat dat je helpt met ademen. Iedere dag komt de verpleegkundige van de beademing bij jou langs om te kijken hoe het gaat. Als alles goed gaat en papa en mama het apparaat goed kunnen bedienen mag jij weer naar huis. Meestal blijf je drie of vier nachten in het kinderziekenhuis.

 • De dag na dat jij naar huis bent gegaan heb je contact met onze verpleegkundige om te vragen hoe het thuis is gegaan. Na twee of drie weken komen we weer bij je langs om te kijken hoe het gaat. Na zes tot acht weken kom je weer op bezoek bij de dokter in het kinderziekenhuis. 

  Als alles goed gaat dan willen we jou wel graag in de gaten blijven houden. Daarom komt de verpleegkundige van de beademing minimaal 1 keer per jaar bij jou thuis langs om te kijken hoe het gaat. Om dat goed te kunnen weten laten we dat apparaatje weer achter waarmee wij kunnen zien hoe goed jij ademt. Het apparaat meet met een plakker aan je oor en die hoef je alleen in je slaap op. Na dit bezoek wil de dokter je ook graag zien, daarom moet je weer op bezoek komen in het kinderziekenhuis.

Contact

Het Centrum voor Thuisbeademing heeft een 24-uurs dienst. Wij zijn 24 uur per dag en 365 dagen per jaar bereikbaar.

BeterDichtbijNiet dringende vragen of vragen die kunnen wachten worden met de BeterDichtbij app gesteld. Op werkdagen ontvangt u binnen 48 uur een reactie.
Telefonisch spreekuur           Maandag tot en met donderdag van 09:00 tot 12:00 uur
Vrijdag van 09:00 tot 12:00 uur en van 14:00 tot 16:00 uur
Telefoonnummer: 043-3876384
Voor dringende zaken                Binnen kantooruren (08:30 uur tot 17:00 uur)
043-3876384

Buiten kantooruren (na 17:00 uur), weekenden en feestdagen
043-3876543
U wordt verbonden met de telefooncentrale van het ziekenhuis in Maastricht (MUMC+), u vraagt naar de dienstdoende verpleegkundige van het centrum voor thuisbeademing.
PostadresMaastricht Universitair Medisch Centrum
Centrum voor Thuisbeademing
Postbus 5800
6202 AZ Maastricht
BezoekadresCentrum voor Thuisbeademing Maastricht
MECC 75
Gaetano Martinolaan 75
6229 GS Maastricht
E-mailadresKinderen.ctbm@mumc.nl
Sluit de enquête